MİRASIN REDDİ SÜRESİ BİTMEDEN TAKİBE BAŞLANILMASI
- YARGITAY
- 9 Ara 2018
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 11 Mar 2024
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2017/8341, K. 2017/15756, T. 18.12.2017
• TAKİBİN İPTALİ İSTEMİ ( İİK'nun 53. Maddesine Göre Terekenin Borçlarından Dolayı Ölüm Günü İle Beraber Üç Gün İçinde Takibin Geri Bırakılacağı - Mirasçı Mirası Kabul veya Reddetmemişse Bu Hususta Kanunu Medenide Muayyen Müddetler Geçinceye Kadar Takibin Geri Kalacağı - İİK'nun 53. Maddesine Aykırılığın Kamu Düzeni İle İlgili ve 2004 S.K. Md. 16/2 Uyarınca Süresiz Şikayete Tâbi Olduğu )
• KAMU DÜZENİNE AYKIRILIK ( Takibin İptali İstemi - Vefat Eden Murisin Mirasçıları Hakkında Mirası Ret Süresi Olan 3 Aylık Süre Dolmadan Takibe Başlandığı/Takibin İİK'nun 53. Maddesine Aykırılık Teşkil Ettiği/İİK'nun 53. Maddesine Aykırılığın Kamu Düzeni İle İlgili ve 2004 S.K. Md. 16/2 Uyarınca Süresiz Şikayete Tâbi Olduğu - Mahkemece Kamu Düzenine Aykırılık Teşkil Eden Bu Husus Re'sen Dikkate Alınarak Takibin İptaline Karar Verilmesi Gerekirken Yanılgılı Değerlendirme İle İstemin Reddinin Bozmayı Gerektirdiği )
2004/m.16/2, 53
ÖZET : Dava, takibin iptali istemine ilişkindir.
Vefat eden murisin mirasçıları hakkında, mirası ret süresi olan 3 aylık süre dolmadan takibe başlandığı, bu hali ile yapılan takibin İİK'nun 53. maddesine aykırılık teşkil ettiği anlaşılmaktadır.
İİK'nun 53. maddesine aykırılık ise, kamu düzeni ile ilgili olduğu gibi, İİK'nun 16/2. maddesi uyarınca da süresiz şikayete tâbidir.
Mahkemece, kamu düzenine aykırılık teşkil eden bu husus re'sen dikkate alınarak, takibin iptaline karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile istemin reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkikinin borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : İcra Hukuk Mahkemesi'nin 28.04.2016 tarih ve 2015/68 Esas 2016/6 Karar sayılı ek kararı ile, temyiz başvuru ve karar harcının yasal süresinden sonra mahkemeler veznesine yatırılmış olduğu gerekçesiyle borçlu vekilinin temyiz talebinin reddine karar verildiği görülmüştür.
Yukarıda bahsi geçen ek kararda, Mahkeme Hakimi'nin ..., ...i'nin ise ...olduğu ve ek kararın e-imza ile imzalandığına dair ibarenin yer aldığı görülmüş ise de, kararın, ıslak imza ya da e-imza ile imzalanmadığı gibi “UYAP Evrak İşlem Kütüğü”nde, kararda hakim olarak yer alan ... tarafından dahi evrakın onaylanmasına dair işlem yapılmadığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, bahse konu ek kararın, HMK'nun 297/1. maddesi kapsamında geçerli olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı sonucuna varılmakla, borçlunun temyiz itirazlarının incelenmesine geçildi:
İİK'nun 53. maddesine göre; terekenin borçlarından dolayı ölüm günü ile beraber üç gün içinde takip geri bırakılır. Mirasçı, mirası kabul veya reddetmemişse, bu hususta Kanunu Medenide muayyen müddetler geçinceye kadar takip geri kalır.
TMK'nun 606/1. maddesine göre ise, mirası ret süresi üç aydır. Buna göre, murisin ölümü üzerine üç gün ve devamında üç ay süre ile mirasçıları hakkında takip yapılamaz.
Somut olayda, borçluların murisinin 24.10.2015 tarihinde vefat ettiği ve vefat eden murisin mirasçıları hakkında, 3 aylık süre dolmadan, 25.11.2015 tarihinde takibe başlandığı, bu hali ile yapılan takibin İİK'nun 53. maddesine aykırılık teşkil ettiği anlaşılmaktadır.
İİK'nun 53. maddesine aykırılık ise, kamu düzeni ile ilgili olduğu gibi, İİK'nun 16/2. maddesi uyarınca da süresiz şikayete tâbidir.
O halde, mahkemece, kamu düzenine aykırılık teşkil eden bu husus re'sen dikkate alınarak, takibin iptaline karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ve yazılı gerekçe ile istemin reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Mahkeme kararının yukarda yazılı sebeplerle İİK'nun 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca re'sen (BOZULMASINA), bozma nedenine göre borçlunun temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istenmesi halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 18.12.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.